Çocuklar için eğlenmeye yarayan farklı türdeki oyunlar onların bilişsel, duygusal, dil, motor ve fiziksel gelişimleri sürecinde önemli katkı sağlamaktadır. Oyunlar insanlık tarihi kadar eski olmasına rağmen zamana ve toplumların geçirdikleri gelişimlere paralel olarak oyunların şekli ve araçları farklılaşmaktadır. Oynana oyunlar farklılaşsa da oyunlar çocukların hayatında her daim olmaya devam etmektedir. Oyunu sadece çocukların oynadığı düşünülse de yetişkinlerde hayatlarında farklı uğraşlarla bazen çocuklarının oyunlarına katılarak oyun ihtiyaçlarını gidermeye çalışmaktadırlar.
Teknolojinin bu kadar gelişmediği ve çevre koşullarının oyun alanları noktasında sınırlı olmadığı, ailelerin çocuklarının güvenliği noktasında bu kadar kaygılanmadığı dönemlerde çocuklar akranlarıyla sokaklarda doyasıya oyunlarda zaman geçirerek çocukluğunun gereklerini mutlu bir şekilde yerine getirebiliyorlardı. Çevrede güvenle oyun oynanacak alanların şehirleşmeye paralel olarak betonlaşması nedeniyle birlikte çocuklar bu alanlarda artık eskisi gibi oyun oynayamaz hale gelmişlerdir. Artık sokaklarda yeteri kadar oyun oynayamayan çocuklar oyun ihtiyaçlarını teknolojik araçlarla sanal alanda bazen akranlarıyla birlikte olsa da genellikle yalnız bir şekilde gidermeye çalışmaktadırlar. Ailelerin yaşam koşulları nedeniyle iş yoğunluklarının artması ya da ebeveynlerinde sanal ortamda fazla zaman geçirmeleri çocuklarına ayıracakları zamanın azalmasına buna bağlı olarak da çocuklarıyla daha az zaman geçirmekte bununla birlikte bu durum çocuklarıyla oyun oynamalarına neden olmaktadır. Çocukların sanal ortamda zaman geçirmesi, oyun ihtiyaçlarını bu şekilde karşılaması ailelerin çocukların evde güvende olduklarını ve onlara fazla sorun çıkarmadıkları nedeniyle ailelerce istenen hatta bazı ailelerce de çocukların sanal ortamlara yönelmesi noktasında teşvik edildiği de görülmektedir. Çocukların sanal ortamda uzun süre oyun oynanması ebeveynler arasında etkileşimin azalmasıyla birlikte birçok psikolojik, sosyal ve fiziksel soruna da neden olduğu yapılan çalışmalarla ortaya konmuştur.
Aileleriyle kaliteli zaman geçiremeyen çocuklar sanal ortama yönelmek zorunda kalarak sosyal yaşamdan uzaklaşmaya ve kendini yalnız hissetmeye başlamaktadırlar. Bu durum çocukları mutsuz ve hayattan zevk almayan bireyler haline getirebilmektedir. Ayrıca sanal ortamda uzun süre kalan çocuklar hareketsiz kalması sonucunda kan dolaşımı sorunları ve obeziteye bağlı olarak birçok fiziksel sorun yaşamasına da neden olmaktadır.
Aileler, geçen zamanla birlikte sanal ortamların çocuklar üzerinde oluşturduğu olumsuz etkiyi görmeye başlamasıyla birlikte çocukları sanal ortamdan kurtara bilmeleri için yeniden çocuklarla birlikte oyunlar oynanması ve farklı aktiviteler yapılmasına ihtiyaç olduğunun farkına varmaya başladılar. Aile bireyleri bu farklı faaliyetleri çocuklarıyla birlikte yürüttükleri sürece çocukların sanal alandaki oyunlara daha az ihtiyaç hissedecekleri bilinen bir gerçektir. Buda çocukların duygusal olarak daha olumlu duygular yaşamasına neden olacaktır. Ayrıca aileler çocuklarıyla yürüttüğü değişik aktiviteler sayesinde çocuklarını daha iyi tanımalarına neden olacaktır. Büyük Aile modeli kapsamında geliştirilen Gelişimi izleme ve destekleme setleri içerisinde yer alan etkinlikler ailelerin çocuklarıyla etkili zaman geçirmelerini sağlayarak çocukların duygusal olarak da gelişimlerine katkı sağlayacaktır.